21 Aralık 2011 Çarşamba

bilmeyenler için..




gerçekten dokunamayan insanları es geçiyorum..ama sırf toplum yadırgıyor,kedisi olan evler pis olarak algılanıyor,kedilerden hastalık bulaşıyor diye düşünen zihniyetlere aşağıdaki yazıyı okumalarını tavsiye ediyorum..Biz genel olarak müslüman bir toplumuz-ki neden bilmiyorum başka dine mensup insanların hayvanlara daha saygılı olduğunu düşünüyorum-.. Kediler çoğu insandan daha temiz yaratıklardır..Evde hayvan besleyenin evine melekler girmez sözünü benimseyenlere aşağıdaki yazıyla selam olsun;


  "Kâ'b b. Mâlik'in kızı Kebşe'den rivayet edilmiştir. Kendisi Ebu Katade'nin oğlu ile evli bulunuyordu. 
Ebû Katade onun yanına gel­di. Kadıncağız ona abdest suyu boşaltıp hazırladı, derken bir kedi gelip o sudan içmeye başladı. 
Ebû Katade su kabını ona meylettirip kolay içsin diye bıraktı. 
Kebşe diyor ki: Benim baktığımı görünce şöyle dedi: "Kardeşimin kızı! Buna hayret mi ettin?" 


Bende:"Evet..." diye cevap verdiğim de şöyle dedi:
 "Şüphesiz ki Resûlüllah (a.s.) Efendimiz buyurdu ki: "Doğrusu kedi necis değildir; o gerçek­ten sizin etrafınızda çokça dönüp dolaşanlardandır.."[76]
 Hz. Aişe (r.a.)'dan yapılan rivayete göre, Resûlüllah (a.s.) Efendimiz, su içsin diye kapı iyice ona meylettirir, sonra da arta ka­lanı ile abdest alırdı.[77] 
 Hadîslerin açık delâletinden şu hükümler anlaşılıyor:


 1- Kedi necis değildir.
 2- Artığı da necis olmaz, o bakımdan arta kalan su ile abdest alınır.
 3- Kedinin su ve gıda ihtiyacını karşılamak ve bu hususta ko­laylık sağlamak sünnettir.


Enes b. Malik (r.a.)'den yapılan rivayete göre, şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz Medine'de Bathan denilen yere çıktı ve "Ya Enes! Benim için abdest suyu doldur," buyurdu. Ben de suyu doldurup hazırladım. Resûlüllah (a.s.) tabii ihtiyacını giderdikten sonra su kabına doğru gelirken bir kedi o kaptan su içmeye başlamıştı. Bunun üzerine Resûlüllah (a.s.), o su içinceye kadar durup bekledi. Sonra ben bunun (hükmünü) sorduğumda buyurdu ki:

"Ya Enes! Doğrusu kedi de ev eşyasından biridir, bir şeyi kirletmez ve murdar da yapmaz..."[84]





"anlatılanlara göre peygamber efendimizin kedisinin ismi müezza’dır.. hz. muhammed kedisi müezza’yı o kadar çok severmiş ki, müezza bir gün sedirde oturan hz. muhammed’in giysisinin ucunda uyuya kalınca kediye kıyamayan hz. muhammed, giysisini keserek sedirden kalkmayı tercih etmiş."

15 yorum:

A-H dedi ki...

cok sevdim bu yaziyi sagol paylasim icin :)
sirf toplumsal aliskanliklar yuzunden eve hayvan sokmayan, birde evde hayvan besleyenlere vebali gibi davranan insanlara sinir oluyorum bende.

zoitsa dedi ki...

aynı fikirde olduğumuza sevindim A-H..

Euphoric dedi ki...

zoicim biri de bana demşiti "senin yaptığın yemek de yenmez haa evinde kedi var" diye
şöyle elimini tersiyle pat pat vurasım gelmişti ağzına

bir de bebek olunca kedi nolacak diyenler.
İnşallah kediyle sarmaş dolaş beraber büyüyecek nolacak?

Tully dedi ki...

Bence de güzel bir paylaşım olmuş, sinir oluyorum böyle insanlara.Ayrıca ne zararı dokunabilir ki ufacık hayvanların?

allımorlu dedi ki...

her hayvan ayrı ayrı güzel ama kedi kadar beni büyüleyen bir hayvan daha yok..biz evde yahut bahçede kuş,tavşan gibi hayvanlar besledik ama kedi kadar bakımı kolay,kedi kadar titiz ve insana varlığıyla huzur veren bir başka yaratık var mıdır diye geçiririm aklımdan..evde kedi besleme olayına insanlar hijyen bakımından endişeli bakıyor fakat kedi bakımı birçok hayvana kıyasen en kolay canlı..önemli olan şey layıkıyla bakmak,mesela bir yakınımız evde kedi besliyordu*özellikle besliyordu yazdım-çünkü kedi sokak kedileri gibi ilkel koşullarda ne kum ne veteriner,ne kaliteli mama yüzü görmeden,insan sağlığını tehdit eder şekilde yaşıyordu.deli gibi kedileri seven biri olarak ben dahi tiksindim..ki bu şekilde bakımda senin alıntında da değinildiği gibi peygamber efendimizin öğretisine uygun değil.ayrıca hayvanları sevmek,koruyup kollamanın rıza-i bari için olması bizlere maneviyat kazandırır..bu manevi hazdan nasiplenemeyen ama müslümanlığı kimselere bırakmayan insanlarada akıl fikir nasip olmasını her daim diliyorum:)

zoitsa dedi ki...

eup;o yemek yemeyenin neler yaptığını düşünmek bile istemiyorum..o konuya girmek bile istemiyorum.
bebişle kedi gayet güzel anlaşır..kediler tahmin edilemeyecek kadar akıllı hayvanlardır çünkü..

tully;aksine insanların onlara zararı oluyor..

allımorlum;kediler gerçekten çok titiz hayvanlar..bakımı kolay ,gözünün içine bakıp cevap verecek kadar da akıllılar..layıkıyla bakmak olayına katılıyorum..önemli olan bu..

betul dedi ki...

evde kedi bakmak caizdir. dahasi alimler araasinda kus bakmanin caiz olup olmadigi konusunda görüs ayrililari vardir. kus fitrati geregi ucmalidir.vsvsvs...yani aslinda bu biraz sadece bizim toplumumuzun ön yargisi.yoksa islamda yok. fitrati geregi yaradilisi itibariyle temiz bir hayvan kabul edildigi icin kedi bakilirda bizi toplumummuzda temizim ben daha temizim ah bir görsen bal dök yala düsünce sistemi üzerine kurulunca hayatlar ahanda böyle oluyor.

betul dedi ki...

ben keid sahibi olmayi istedigimi söyledigimde cevremden arkadaslarimdan ciddi tepkiler almistim ciddende. evime gelmemeyi düsünenler acikca söyleyenler dahi olmustu.kedim yok onlar evime gelmezler korkusuyla degil tr seyahitimiz sirasinda birakacak yer,yanimizda götürsek hava alaninda bir cok prosedürle karsilasiriiz diye yoksa bende cok isterim.

zoitsa dedi ki...

betül;çok haklısın..sadece insanların tavırlarını ön yargılarını değiştiremiyoruz bir de bunun üzerine dini alet edip melekler girmez diye saçma sapan cümleler atıyorlar ortaya..

Sittirella dedi ki...

Ben, modern, anlayışlı, hümanist, kalbi insan sevgisiyle dolup taşan bir tip olmadığımdan...
Hatta ve hatta kaba, sözünün nereye gideceğini pek takmayan, hatta hiç takmayan, milletin ne dediğine-diyeceğine zerre kadar kulak asmayan biri olduğumdan zoitsa'm;
Benim evime kedim var diye gelmeyecek veya gelip benim kedime ağız-burun kıvıracak, sağı solu tüy-müy var mı? ayağına huylanmış şekilde kontrol edecek birileri varsa; ne evime gelsin, ne muhatap olsun.
Hatta kazayla gelip ağzını açacak olursa da kovarım muhtemelen.
Girmesin kapımdan içeri laf edecek kişi.
''Kedilerden nefret ederim'' diyenden de ben nefret ederim, olur-biter.
Ne hadis yazacaksın, örnek vereceksin?
Sırf hadis uğruna birdenbire kedi sevdasına tutulacak kişilerin de türban altına uzay mekiği koyup düşük belden tanga gösterenlerle aynı kafaya sahip olup, inandıklarını söyledikleri dinin hakkını veremeyecekler olduğuna inanıyorum.
Sevgi ya vardır kalpte... ya yoktur.
Zorla sokmaya kalksan durmaz.

zoitsa dedi ki...

sittim;ben doğruyu göstereyim de gerisi onlara kalmış..
kendim sırf benimle kalsın diye bir savunma değil bu..kafalarına girmeyen gerçekler..

Judy Abbott dedi ki...

kediiiii, güzel kedi, zarif kedi, kelebek patili kedi... kedi kedi kedi! :))

Sittirella dedi ki...

Gösterme doğrusunu da, pek iyi biliyorlar her bir sevabı-günahı, müslümanlığı kimselere bırakmıyorlar ya hani... bunu da bilsinler!
Konu kedi-köpek-hayvan sevgisi olunca, insanlar ağzını doldura doldura ''ıyyyy! nefret ederim!'' demiyorlar mı bir de; kafa-göz-tekme-tokat hatta sopayla dalmak istiyorum, içimdeki vahşet manyağı yaratık uyanıyor resmen ::)
Zaten sinirliyim bugün zoitsa'm ::/
Bana gönder kedilere laf edenleri sen.

dikisdersi dedi ki...

kediye yemek verirken besmele ile verilmeli ve dua edilmeli ,boş çevrilmeyen dualardandır .

hem senin kedin sünnetli kedi ,bak başında peygamber efendimizin parmak izleri var diye duymuştum ,

kedi sevilmezmi ya ,hayvan sevgisi olmayanın insan sevgisinden şüphe ederim ...

Girls On Blog dedi ki...

Beni de delirten durumlardan bu tipler..etrafımda çok yok olsa da haberim yok ...zira 2 kedi ve sayısız köpekliyiz...köpeklerden 2 tanesi evimize de girip çıkıyo..bi sürü insan da daha temiz olduklarına kalıbımı basarım.
Sadece taharet alışkanlığı bile sorgulanmaya deger bence..

sevgiler tüm hayvanseverlere..